Meteen naar de content

Eenvoudige uitleg over gezonde lucht in huis

Goed en veilig wonen Vanaf deze week is er eenvoudige uitleg over gezonde lucht in huis beschikbaar in vijf talen op Steffie.nl: Nederlands, Engels, Turks, Arabisch en Tigrinya.
Animatie van man die afzuigkap aanzet tijdens koken en ventilatie hoger.
Fragment uit het onderwerp Gezonde lucht op Steffie.nl

Tijdens het stookseizoen is de lucht in woningen vaak erg ongezond doordat mensen onvoldoende ventileren. Daarom ontwikkelden de Woonbond en Aedes, de vereniging van woningcorporaties, de afgelopen maanden extra informatie over goed ventileren en het tegengaan van vocht en schimmel in huis. Daarbij zochten we ook de hulp van LeerZelfOnline (LZO), de organisatie die Steffie.nl maakt.

Makkelijke uitleg van moeilijke onderwerpen

Steffie legt ingewikkelde informatie eenvoudig uit voor kwetsbare mensen. Je kunt de informatie lezen, maar ook beluisteren en bekijken in beelden. Steffie.nl wordt veel gebruikt door mensen met een licht verstandelijke beperking, maar ook door andere mensen die moeite hebben informatie (in het Nederlands) te begrijpen. De site wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in buurthuizen en verzorgingscentra.

Ongezonde lucht ontstaat binnen een uur

“Extra informatie over goed ventileren en het voorkomen van vocht in huis is hard nodig. Zodra het buiten kouder wordt, sluiten mensen deuren en ramen om warmte binnen te houden. Dat is logisch, maar als je alle ramen en deuren sluit, en geen klepraampjes of roosters open laat, ontstaat binnen een uur ongezonde lucht in huis. Dit kan allerlei klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, vermoeidheid en slapeloosheid.”

Pieter van het Kaar, bouwkundig adviseur bij de Woonbond

Ernstige ziekten door vocht en schimmel

Tijdens het stookseizoen nemen ook vocht- en schimmelproblemen in huizen toe. In huis wordt veel vocht geproduceerd. Vooral koken, douchen en de was in huis drogen zorgen voor veel vocht. Als dat vocht niet weg kan, ontstaat schimmel. Schimmel is erg ongezond en kan ernstige (long)ziekten, zoals astma veroorzaken.

Zelf de ventilatie regelen

In de meeste huizen moeten de bewoners zelf zorgen voor goede ventilatie. Gerrie van der Breggen, adviseur onderhoud en verbetering bij Aedes, legt uit: “In de nieuwste huizen is de ventilatie automatisch geregeld door een geavanceerd ventilatiesysteem dat de luchtkwaliteit meet. Maar in de meeste woningen moeten de bewoners het zelf doen door de raampjes en roosters open te houden en het ventilatiesysteem hoger of lager te zetten.”

Eenvoudige uitleg vooraf getest

Op Steffie.nl wordt uitgelegd waar je op moet letten om de lucht in huis gezond te houden. Een van de mensen die de uitleg op Steffie.nl over gezonde lucht in huis vooraf testte, was Micky uit Zeist. Micky was zich niet bewust van het belang van ventileren: “Als ik de ventilatieroosters of het raam openzet, heb ik vaak last van het geluid. Dan houd ik ze liever dicht. Inmiddels weet ik dat het belangrijk is (klep)ramen en roosters 24/7 open te laten staan voor een goede ventilatie in huis.”

Oefenspel op Steffie.nl

De Woonbond en Aedes zijn blij dat er nu ook goede en eenvoudige informatie over ventileren en over vocht en schimmel beschikbaar is op Steffie.nl. Binnenkort komt er ook een ‘oefenspel’ in het Nederlands op Steffie.nl. Daarin kunnen mensen hun kennis van ventileren testen.

Haal energie uit je rekening

Deze informatie is onderdeel van de campagne Haal energie uit je rekening. Tijdens het stookseizoen besteedt de Woonbond aandacht aan energie besparen op een gezonde manier. We delen tips en adviezen over energie besparen én goede ventilatie. Ga naar de campagnepagina voor meer informatie, tips en inspiratie.