Meteen naar de content

Inspiratie: Durf om hulp te vragen bij energie besparen

Goed en veilig wonen Micky (36) woont sinds 2018 in een appartementencomplex in Zeist. Ze leeft van een uitkering. Door hulp te vragen van mensen in haar directe omgeving lukt het om de energiekosten laag te houden. “Zonder hen zou ik er niet zo warmpjes bijzitten.”
Jonge vrouw op de bank in haar woonkamer met kussentje op schoot en kop warme thee.
Micky in haar woning in Zeist

Van inzicht in je energierekening tot het aanvragen van energietoeslag. Wat Micky betreft mag het een stuk makkelijker en toegankelijker. “Belangrijke informatie wordt vaak nog te ingewikkeld gecommuniceerd. Zeker voor kwetsbare groepen. Een groep waar ik – met mijn licht verstandelijke beperking – zelf ook onder val.”

Een plekje voor mezelf

Voor het eerst in haar leven heeft Micky een plekje voor zichzelf dat ze huurt via een woningcorporatie. Daarvoor woonde ze met anderen. “Ik vind het heerlijk om alleen te wonen, ook al heb ik daardoor meer verantwoordelijkheden. Gelukkig heb ik fijne begeleiding en wonen mijn ouders om de hoek. Op hen kan ik terugvallen als ik vragen heb of hulp kan gebruiken. Zo heeft mijn vader vorig jaar nog geholpen mijn woning energiezuiniger te maken.”

Geen muziek meer tijdens het douchen

Doordat Micky volledig is afgekeurd, leeft ze van een Wajong-uitkering. “Ik heb een laag inkomen, voor mij is het daarom des te belangrijker dat mijn energiekosten laag zijn zodat ik elke maand net een beetje beter uitkom. Vroeger zette ik mijn verwarming op 21 graden, tegenwoordig staat die maximaal op 19 graden. Als ik ga douchen zet ik geen muziek meer aan. Dat maakt het te gezellig, waardoor ik er lang onder sta.”

Goed ventileren, is 24/7 ventileren

Om de lucht in huis gezond te houden, is het belangrijk voldoende te ventileren. Hier is Micky in het dagelijkse leven niet bewust mee bezig. “Als ik pannenkoeken heb gebakken en het huis staat blauw, dan zet ik een raampje open om te luchten. Maar ik ben niet continu alert of ik mijn huis wel goed ventileer.”

In Micky’s slaapkamer staat altijd een raam open, maar in de woonkamer is ruimte voor verbetering. “Als ik de ventilatieroosters of het raam openzet, heb ik vaak last van het geluid. Dan houd ik het liever dicht. Inmiddels weet ik dat het belangrijk is (klep)ramen en roosters 24/7 open te laten staan voor een goede ventilatie in huis. In de badkamer heb ik dit alleen niet. Door het vocht ontstaat er schimmel. Dit haal ik geregeld met een doekje weg.”

Niet over ons, maar met ons

In het dagelijks leven is Micky ervaringsdeskundige bij Steffie.nl, een platform dat moeilijke onderwerpen makkelijk uitlegt. “Via Steffie.nl help ik organisaties om informatie te versimpelen en toegankelijk te maken voor iedereen. Kleine aanpassingen kunnen grote impact hebben, zoals het veranderen van de kleur of de grootte van het lettertype,” vertelt Micky. “Ik ben blij dat organisaties onze hulp inroepen, zoals de Woonbond dat doet op het gebied van energie. Wij zijn ten slotte de doelgroep waar het om gaat. Ons motto is dan ook: niet over ons, maar met ons.”

Maatschappelijke schade

Het gevolg van ontoegankelijke informatie en regelingen is volgens Micky groot. “Wanneer het te gecompliceerd wordt, zoals bij het aanvragen van de energietoeslag, dan bezorgt dat mij stress en blokkeer ik. Op zo’n moment kom ik er niet meer alleen uit.” Met hulp van begeleiding is Micky het gelukt de toeslag toch aan te vragen. “Ik ben ontzettend blij met de ondersteuning die ik krijg, maar ik besef mij ook dat niet iedereen dit geluk heeft. Voor hen is de impact enorm. In eerste instantie omdat ze er psychische klachten van ervaren, maar ook omdat ze de financiële steun waar ze recht op hebben zo mislopen.”

Een tip van Micky: je hoeft het niet alleen te doen

Wanneer Micky er zelf niet meer uitkomt, heeft ze geleerd hulp te vragen. “Dit heeft mij een hoop gebracht. Toen ik mijn nieuwe energiecontract ontving, was de prijs erg hoog. Dat veroorzaakte bij mij stress. Samen met mijn begeleider heb ik de energieleverancier opgebeld. Of ze mij als trouwe klant korting konden geven op mijn energietarief. En ja, dat is gelukt! Of je de hulp nu zoekt bij familie, buurtgenoten, een energiecoach of een organisatie zoals Steffie.nl. Het belangrijkste is dat het voor jou werkt en dat je weet dat je er niet alleen voor staat. Dat is iets dat ik anderen mee wil geven.”

Haal energie uit je rekening

Tijdens het stookseizoen voert de Woonbond campagne voor energie besparen op een gezonde manier. We delen tips en adviezen over energie besparen én goede ventilatie. Ga naar de campagnepagina Haal energie uit je rekening voor meer informatie, tips en inspiratie.

Infographic over ventileren

Flyer / Brochure Download