Vrije sector huurprijs vaak onterecht

30 maart 2016

De helft van de huurders in de vrije sector die de aanvangshuur laat checken bij de Huurcommissie, betaalt te veel. Na controle werd duidelijk dat ze geen vrije sector huurwoning, maar een sociale huurwoning (gereguleerde sector) huren. Dat blijkt uit onderzoek van The Post Online.

huurprijs berekenen

Huurders van een sociale huurwoning vallen onder het woningwaarderingsstelsel (wws). Met dit puntensysteem wordt de maximaal toegestane huurprijs van een woning berekend. Vrije sector huurwoningen vallen niet onder deze huurprijsbescherming, omdat ze op een puntentotaal komen dat een prijs boven de liberalisatiegrens van €710,68 mogelijk maakt. Doordat er voor deze woningen geen maximaal toegestane huurprijs geldt, worden deze woningen vaak erg duur aangeboden.

Te hoge huur

The Post Online onderzocht 876 uitspraken die de Huurcommissie tussen 2010 en 2016 deed over huurcontracten in de vrije sector. De helft van deze huurders kreeg gelijk. Hun huis zou eigenlijk onder de regels van de sociale huursector moeten vallen, maar ze betaalden toch een veel hogere huur.

Forse huurverlaging na toetsing Huurcommissie

De huur ging in deze gevallen gemiddeld genomen veertig procent omlaag. In euro’s lag de huurverlaging gemiddeld op €371,- in de maand. Huurders die de aanvangshuur van hun woning willen laten toetsen, om te kijken of de vrije sector huurprijs wel terecht is, moeten binnen zes maanden na ingaan van het huurcontract een verzoek doen bij de Huurcommissie.

aanvangshuur
geliberaliseerde huurprijs
puntenstelsel

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen