Meteen naar de content

Goed voorbereid op wateroverlast

Goed en veilig wonen Huurders krijgen steeds vaker te maken met plotselinge wateroverlast in en om hun woning door harde of langdurige regen. Wat kan je doen om goed voorbereid te zijn op wateroverlast?
Inhoud van een noodpakket om drie dagen in huis te overleven

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om voorbereid te zijn als je huis of je omgeving onderwater loopt. Dit kan heel plotseling gebeuren, dus het is verstandig op tijd voorbereidingen te treffen voor jezelf en de mensen om je heen.

Weet welk risico je loopt

De grootste kans op wateroverlast loop je door een stortbui waarbij het water niet meer via de regenwaterafvoer en het riool weg kan. Of je nu hoog of laag woont, onder of boven zeeniveau, dit risico is er altijd. Op Klimaateffectatlas.nl kun je – door in te zoomen op de kaart – voor jouw wijk of buurt zien, waar de grootste overlast ontstaat bij een stortbui.

Als het heel lang regent (in Nederland, maar ook in de landen om ons heen) kan het grondwater omhoog komen en kunnen rivieren, beken en meren overstromen. Op Klimaateffectatlas.nl kun je – door in te zoomen op de kaart – voor jouw buurt of wijk zien waar grondwateroverlast kan ontstaan. Op Overstroomik.nl kun je voor jouw adres bekijken hoe hoog het water komt te staan bij een overstroming.

Controleer of je NL-Alerts kunt ontvangen

Bij rampen en calamiteiten stuurt de overheid een bericht naar alle mobiele telefoons in het gebied. Dat heet een NL-Alert. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat je moet doen. Voor het ontvangen van NL-Alert moet je toestemming geven. Zorg dat jouw telefoon NL-Alerts kan ontvangen. Heb je geen mobiele telefoon. Vraag dan aan iemand in jouw buurt om je te waarschuwen als er een bericht binnenkomt.

Zorg voor een noodpakket in huis

Als je buurt of je huis overstroomt, kan het zijn dat je een tijd geen stroom, gas, verwarming en drinkwater hebt. Het kan ook een tijdje duren voor er hulp komt. Zorg daarom dat je een noodpakket in huis hebt en zorg ervoor dat je 3 dagen in huis kunt ‘overleven’. Op de website van het Rode Kruis en op Denkvooruit.nl staat wat er in een noodpakket moet zitten.

Controleer je woonverzekering

Voor schade aan je spullen kun je een inboedelverzekering afsluiten. Of waterschade vergoed wordt, hangt af van de voorwaarden van je verzekering. Controleer dit goed. Wissel eventueel van verzekering om waterschade door wateroverlast goed te verzekeren.

Heb je als huurder ook zelf aanpassingen aan je huis gedaan, zoals een nieuwe keuken. Dit zijn Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV). Voor vergoeding van schade aan Zelf Aangebrachte Voorzieningen moet je jezelf extra verzekeren. Dit heet ‘huurdersbelang’. Huurdersbelang is een stukje opstalverzekering in je inboedelverzekering. Controleer ook of het nodig is om ‘huurdersbelang’ bij te verzekeren.

Zorg voor jezelf en voor anderen

Praat met je huisgenoten en buren over wateroverlast. Bespreek hoe je elkaar kunt helpen als dat nodig is.

Maatregelen tegen wateroverlast

Je kunt nu al maatregelen in en om je huis nemen om wateroverlast te voorkomen of te beperken. Dreigt het water door langdurige of harde neerslag toch je huis in te stromen, neem dan noodmaatregelen.