Meteen naar de content

Wateroverlast voorkomen of beperken

Goed en veilig wonen Huurders hebben door zware neerslag steeds vaker te maken met wateroverlast in en om hun huis. Wat kun je doen om wateroverlast te voorkomen of beperken?
Regenton en geveltuin maken de woonomgeving regenbestendiger

Het is vooral de verantwoordelijkheid van de gemeente, het waterschap en de provincie om wateroverlast te voorkomen of beperken. Maar ook verhuurders en huurders kunnen hier een rol in spelen. Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen.

Onderhoud de regenwaterafvoer

Controleer bereikbare dakgoten, afvoeren en regenpijpen en verwijder regelmatig bladeren en vuil. Dakgoten en afvoeren die niet bereikbaar zijn, moet de verhuurder onderhouden.

Voorkom verstopping van het riool

Om het (hoofd)riool goed te laten werken moet afval- en regenwater goed kunnen doorstromen. Spoel alleen wc-papier en (in water oplosbare) schoonmaakmiddelen door de wc en gootsteen.

Andere producten zorgen voor verstopping, zoals vochtige doekjes, maandverband, tampons, luiers, etensresten, (frituur)vet en olie. Spoel deze niet door het toilet of gootsteen.

Richt je buitenruimte regenbestendig in

Een omgeving die veel regenwater kan opvangen helpt om wateroverlast te voorkomen.

  • Verwijder tegels uit je tuin of leg een geveltuintje aan: door tegels en andere verharding te verwijderen kan de bodem meer regenwater opnemen. Planten helpen het beste om regenwater af te voeren, maar tegels vervangen door grind, houtsnippers of grastegels helpt ook.
  • Plaats een regenton: hiermee vang je een deel van het regenwater tijdelijk op en verminder je de druk op het riool.
  • Leg een wadi of regenwatervijver aan: hier kan regenwater naartoe stromen als het veel regent. Dit voorkomt grote plassen rond je woning.
  • Maak een grindstrook (met drainage van de gevel af) voor de buitendeuren om te voorkomen dat er plassen voor de deur ontstaan en water naar binnen stroomt.

Veel gemeenten hebben acties voor voor het gratis ophalen van tuintegels. Ze geven plantenzaden, bloembollen, planten (en bomen) in ruil voor tegels die je uit je tuin verwijdert. Of je kunt een gratis regenton aanvragen. Kijk op de website van jouw gemeente wat er mogelijk is en houd de huis-aan-huis-krant in de gaten.

Maatregelen door de verhuurder

Sommige maatregelen om wateroverlast te beperken moet je verhuurder op zich nemen. Ga met je verhuurder in gesprek over:

  • Het vergroenen van de omgeving van je woning, zoals gemeenschappelijke buitenruimte.
  • Mogelijkheden voor een groen dak.
  • Bladvangers in de regenwaterafvoer.
  • Een terugslagklep in de aansluiting op het riool om te voorkomen dat water via het riool je huis in stroomt.
  • Maatregelen voor kelder of souterrain: waterdichte vloeren en wanden, waterdichte kozijnen, ramen en ventilatieluiken.
  • Waterkeringen voor de buitendeuren.

Maatregelen door de gemeente

De beste manier om wateroverlast te voorkomen is een groene en waterbestendige straat, buurt en wijk. Ga in gesprek met jouw gemeente over wat er mogelijk is, zoals:

  • Extra onderhoud aan het riool en gescheiden riolering en hemelwaterafvoer
  • Meer en biodiversere plantsoenen
  • Waterberging in de buurt met wadi’s, vijvers, sloten en beken met natuurlijke oevers
  • Waterdoorlatende bestrating

Als het water toch je huis binnen komt

Zorg ook dat je goed voorbereid bent als water door langdurige of harde regen je huis binnenkomt. Bekijk ook welke noodmaatregelen je kunt nemen.