Groenere tuin, balkon of gevel

Een groene (gevel)tuin of groen balkon hoeft niet meer werk te zijn dan een tuin of balkon met tegels. Je kunt er zoveel werk van maken als je wilt. En je kunt ook in kleine stapjes vergroenen.
Tegels eruit
Stenen slaan warmte op en stralen dat op koelere momenten uit. Daardoor kan het sneller warm worden in huis. Tegels zorgen er ook voor dat regenwater niet door de grond kan worden opgenomen. Bij zware of langdurige regen kan dit voor vochtproblemen in huis zorgen. Minder tegels, stenen en asfalt rond je huis helpt zowel hitte als wateroverlast te voorkomen. Minder tegels rond bomen, zorgen ervoor dat een boom minder snel kan omwaaien bij storm. Verwijder daarom eerst tegels. Elke tegel die je verwijdert, helpt.
In veel gemeenten kun je de tegels die je uit je tuin haalt, laten ophalen door een ‘tegeltaxi’. Onder tegels ligt vaak zand. Als je wilt planten, dan is het verstandig om het zand ook weg te halen en te vervangen door tuinaarde of compost. Heb je liever geen planten, maar wil je wel minder tegels? Leg dan bijvoorbeeld houtsnippers op de zandlaag.
Planten erin
Planten maken je huis koeler. Ze zorgen niet alleen voor schaduw, maar vooral ook voor verdamping van vocht waardoor de omgeving koeler aanvoelt. De wortels van planten en de bodemdieren, bacteriën en schimmels die in de grond leven, zorgen ervoor dat regenwater sneller in de bodem kan verdwijnen. Hou je van tuinieren, kies dan voor verschillende soorten (inheemse) vaste planten. Wil je weinig werk hebben aan je tuin of balkon, kies dan voor een struik of boom, of maak een grasveldje.
Leg een geveltuintje aan
Groen langs de gevel zorgt ervoor dat de muur minder snel warm wordt en dat regenwater minder snel in huis komt. Als je een tuin hebt, kun je zelf een geveltuintje aanleggen. Woon je direct aan de straat, dan kun je in veel gemeenten vragen om dat voor je te laten doen. Heb je een balkon, dan kun je potten en bakken gebruiken langs je gevel. Maak een strook van ongeveer 50 cm langs de gevel vrij voor planten. Zet er kleine struiken en (klim)planten in.
Vang regenwater op
Er zijn verschillende manieren om regenwater op te vangen in je (gevel)tuin of op he balkon. Dit helpt om water en vocht in huis te verminderen. Het zorgt er ook voor dat je planten minder last hebben van heet en droog weer. Op de webpagina ‘Wateroverlast voorkomen of beperken’ lees je er meer over.
Project Huurders op Groen
Buurten met veel sociale huurwoningen zijn vaak minder groen dan andere buurten. Daardoor hebben huurders daar vaak meer te maken met hitte en wateroverlast in huis. De Woonbond is samen met de Groene Huisvesters, de Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO) en de Stichting Milieu Educatie (SME) het project ‘Huurders op Groen’ gestart om buurten met veel corporatiewoningen te vergroenen.
In het project zoeken huurders en woningcorporaties samen naar manieren om buurten groener te maken en ook groen te houden. Het lokale Natuur en Milieu Educatiecentrum ondersteunt ze daarbij. Lees meer over het project op de website van Huurders op Groen. Je vindt er ook tips en adviezen om zelf aan de slag te gaan.
Campagne Bescherm je thuis
Wil je meer weten over wat je zelf kunt doen tegen hitte en wateroverlast in huis? Op onze campagnepagina Bescherm je thuis vind je meer informatie en het laatste nieuws.