Meteen naar de content

Hitte in huis is een gebrek

Goed en veilig wonen Veel huurders hebben last van hitte in huis. Als de temperatuur in huis te hoog oploopt en het te lang heet blijft in je woning, dan kan het zijn dat er sprake is van een gebrek.

In de Nederlandse wet is alleen het recht op warmte vastgelegd, niet het recht op koelte. De verhuurder is bij wet dus niet verplicht om iets te doen aan hitte, tenzij er sprake is van een ‘gebrek’ aan de woning. De Huurcommissie of de rechter bepaalt of de hitte in huis een gebrek is.

TO-methode

Er zijn verschillende manieren om na te gaan of de hitte in je woning een gebrek is. De eenvoudigste methode die de Huurcommissie en de rechter accepteren, is de TemperatuurOverschrijding(TO)-methode.

De TO-methode gaat ervan uit dat hitte in huis een gebrek is als de binnentemperatuur meer dan 300 uur per jaar boven de 26,5 graden Celsius komt terwijl de buitentemperatuur minstens 6 graden lager is.

Hitte-onderzoek door een specialist

Met de TO-methode kan nagegaan worden of de hitte in je woning een gebrek is. De Huurcommissie accepteert geen eigen metingen en verlangt een onderzoek door een specialist. De specialist plaatst sensoren in de woning die gedurende de zomer de temperatuur binnen en buiten meten en registreren. Een onderzoek door een specialist is duur en kan lastig te organiseren zijn voor een enkele woning. Daarom is het aan te raden om dit met meerdere huurders via de bewonerscommissie of huurdersorganisatie aan te pakken.

Schakel Huurcommissie of rechter in

Als huurder van een sociale huurwoning kun je de Huurcommissie inschakelen. Huur je in de vrije sector, dan kun je terecht bij de kantonrechter. De Huurcommissie en de rechter hebben in de afgelopen jaren enkele keren huurders in het gelijk gesteld dat de temperatuur in de woning te hoog opliep en de verhuurder hier iets aan moest doen. Als de Huurcommissie of rechter vindt dat de hitte in de woning een gebrek is, dan krijgen de huurders een huurverlaging totdat het gebrek door de verhuurder is verholpen.

Woonbond: pas wet- en regelgeving aan

De Woonbond pleit ervoor dat er wet- en regelgeving komt om hitte in woningen te voorkomen en te bestrijden, ook als er (nog) geen sprake is van een gebrek. Door klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met hittegolven. Ook zijn woningen steeds beter geïsoleerd. Daardoor houden ze de hitte langer buiten, maar koelen ook moeilijker af als ze eenmaal zijn opgewarmd. De Woonbond verwacht dat hitteproblemen in huizen steeds vaker zullen voorkomen als er geen regels komen om hitte in woningen te voorkomen.

Op de webpagina ‘Aanpak van hitte in huis’ lees je wat je kunt doen om hitte in huis te voorkomen.