Meteen naar de content

Hitte in huis is een gebrek

Goed en veilig wonen Veel huurders ervaren in de zomer hittestress in hun woning. De temperatuur loopt te hoog op. Je hebt als huurder van alles gedaan om hitte in huis te voorkomen. Je hebt hulp van je verhuurder nodig, maar die werkt niet mee. Wat nu?

Meer dan de helft (55%) van de deelnemers aan een Woonbondwebinar over hittestress liet weten de verhuurder nodig te hebben om het hitteprobleem in hun woning aan te pakken. Bijna een kwart (23%) van deze deelnemers had in de praktijk te maken met een verhuurder die niet meewerkt. Een brandende vraag van de deelnemers was dan ook: Hoe zorg ik dat mijn verhuurder in actie komt?

In de Nederlandse wet is alleen het recht op warmte vastgelegd, niet het recht op koelte. De verhuurder is bij wet dus niet verplicht om iets te doen. Een verhuurder die niet meewerkt, zul je moeten overtuigen. Dat kan soms heel lastig zijn.

Siem Goede, Energieadviseur Woonbond

Hitte als gebrek

De Huurcommissie en de rechter hebben enkele keren huurders in het gelijk gesteld dat de temperatuur in de woning te hoog opliep en de verhuurder hier iets aan moest doen. In deze gevallen werd de hitte aangemerkt als een ‘gebrek’.

TO-methode

Er is een aantal methoden om na te gaan of de hitte in je woning een gebrek is. De eenvoudigste methode die ook door de Huurcommissie en de rechter worden geaccepteerd, is de TemperatuurOverschrijding(TO)-methode.

De TO-methode gaat ervan uit dat hitte in huis een gebrek is als de binnentemperatuur meer dan 300 uur per jaar boven de 26,5 graden Celsius komt terwijl de buitentemperatuur minstens 6 graden lager is.

Houd een logboek bij

Wil je aantonen dat het echt te heet wordt in jouw woning? Pas dan de TO-methode toe. Je kunt dit eenvoudig zelf doen. Houd een logboek bij, bijvoorbeeld in een schrift, waarin je de datum, tijd en temperatuur in huis noteert. Meestal kan je dit aflezen op de kamerthermostaat. Heb je geen kamerthermostaat die de temperatuur aangeeft? Schaf dan een kamerthermometer aan. Maak af en toe een foto van de temperatuur op de thermostaat of thermometer, het liefst een foto met datum- en tijdnotatie. De gegevens van de buitentemperatuur kan je vinden op de website van het KNMI. Kies het weerstation dat het dichtst bij jouw huis ligt. Het is voor de verhuurder, maar ook voor de Huurcommissie en de rechter het meest overtuigend als verschillende huurders uit een complex een logboek hebben bijgehouden.

Schakel Huurcommissie of rechter in

Als huurder van een sociale huurwoning kun je de Huurcommissie inschakelen. Huur je in de vrije sector, dan kun je terecht bij de kantonrechter. De Huurcommissie en de rechter accepteren de TO-methode als meetmethode voor oververhitting. De Huurcommissie en de rechter hebben in de afgelopen jaren enkele keren huurders in het gelijk gesteld dat de temperatuur in de woning te hoog opliep en de verhuurder hier iets aan moest doen. Als de Huurcommissie de huurder in het gelijk stelt en de hitte als een gebrek aanmerkt, dan krijgt de huurder een huurverlaging totdat het gebrek door de verhuurder is verholpen.

Standpunt Woonbond

De Woonbond pleit ervoor dat de wet- en regelgeving wordt aangepast om hitte in woningen te voorkomen en te bestrijden.

We krijgen steeds meer met hittegolven te maken. En met steeds beter geïsoleerde woningen die de hitte langer buiten houden, maar ook moeilijker afkoelen als ze eenmaal zijn opgewarmd. Het probleem zal zich dus steeds vaker voordoen als er niets verandert.

Anne Ubbels, Energieadviseur Woonbond