Meteen naar de content

Aanpak van hitte in huis

Goed en veilig wonen We krijgen steeds meer met hittegolven te maken. En woningen zijn steeds beter geïsoleerd. Geïsoleerde huizen warmen van buiten af langzamer op, maar koelen ook moeilijker af. Sommige woningen hebben zoveel zoninstraling dat het er zelfs in het voor- en najaar te heet wordt. Een hete woning kan hittestress veroorzaken. Hittestress is ongezond. Soms overlijden mensen aan de gevolgen van hittestress.

Wat kun je zelf doen tegen hitte?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om hitte in huis te voorkomen of te beperken.

  • Het belangrijkste is dat je zorgt dat je woning niet te veel opwarmt door te voorkomen dat de zon je huis in schijnt. Dat werkt het beste met zonwering aan de buitenkant van het glas: een parasol, een schaduwdoek, een laken, (lei)bomen, een begroeide pergola.
  • Heb je een zonnescherm of (rol)luiken, laat die dan op tijd naar beneden. Er bestaat ook buitenzonwering (screendoek) die je eenvoudig zelf met zuignappen aan de buitenkant van het raam kunt bevestigen.
  • Zorg dat je ramen en deuren overdag gesloten houdt, maar blijf wel ventileren.
  • Heb je een warmtepomp of warmtekoudeopslag-installatie, dan kun je die op koelen zetten.
  • Daarnaast is het belangrijk om goed te ventileren en te luchten in de nacht, als het buiten koeler is dan binnen. Zet ramen en deuren tegen elkaar open.
  • Zet de ventilatie ‘s nachts op de hoogste stand. Heb je balansventilatie met warmteterugwinning, controleer dan of de bypass automatisch uitgaat als de temperatuur buiten lager is dan binnen. Gebeurt dit niet, zet de bypass dan handmatig uit of ventileer alleen door ramen en deuren open te zetten.

Veel steen en asfalt in de omgeving van je huis zorgt ook voor hitte. Planten en water zorgen juist voor verkoeling. Heb je een tuin of balkon, haal dan zoveel mogelijk tegels weg en zet zoveel mogelijk planten (bomen, struiken, kleinere planten, gras) neer en overweeg een vijver (met een fonteintje). Ook geveltuintjes geven verkoeling.

Wat kan je verhuurder doen?

Als je zelf alles hebt gedaan om hitte in huis te voorkomen en te beperken, maar het blijft te heet, dan kun je vragen of de verhuurder je kan helpen.

  • De verhuurder kan vaste zonwering aan de buitenkant van de ramen plaatsen, zoals zonneschermen, markiezen, lamellen of luiken.
  • Verder kan de verhuurder zorgen voor betere manieren om goed te luchten en ventileren in de nacht.
  • Ook kan de verhuurder zorgen dat de (gemeenschappelijke) buitenruimte, eventueel in samenwerking met de gemeente, wordt ‘vergroend’.

Heeft de verhuurder plannen voor renovatie en/of verduurzaming? Betere isolatie helpt om de hitte langer buiten te houden. Daarnaast kunnen warmtepompen, WKO-installaties en warmtekoudenetten ook koelen in plaats van verwarmen. Bespreek deze mogelijkheden met je verhuurder.

Wat als je verhuurder niet meewerkt?

In de Nederlandse wet is alleen het recht op warmte vastgelegd, maar niet het recht op koelte. Je verhuurder is bij wet dus niet verplicht om iets te doen. Een verhuurder die niet meewerkt, zal je moeten overtuigen. Dat kan heel lastig zijn. Probeer samen met andere bewoners die hetzelfde probleem hebben, op te trekken. Samen sta je sterker dan alleen.

Wat kan je huurdersorganisatie doen?

Huurdersorganisaties kunnen namens de huurders oververhitting en hittestress bespreekbaar maken in hun gesprekken met de verhuurder en de gemeente. In de prestatieafspraken kunnen oververhitting en vergroening van de woonomgeving als onderwerpen op de agenda worden gezet. Er zijn verschillende voorbeelden van succesvolle projecten op dit gebied. Op de website van De Groene Huisvesters vind je verschillende inspiratiedocumenten.

Als huurder zelf zonwering plaatsen?

Je kunt overwegen om zelf buitenzonwering aan te brengen. Dit heet een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV). Je moet hiervoor wel toestemming van je verhuurder krijgen. De kosten zijn voor jouw rekening. Als je je huurwoning verlaat, moet je de zonwering weer verwijderen. Daarnaast moet je voldoen aan de Bouwregelgeving voor zonwering.