Meteen naar de content

Woningisolatie verzoeken

Goed en veilig wonen Je kunt je verhuurder officieel verzoeken om jouw woning beter te isoleren of een zuinigere cv-ketel te plaatsen. Je moet dan bereid zijn een huurverhoging te accepteren. De verhuurder mag je verzoek niet weigeren als daar geen goede redenen voor zijn.
Bouwvakker (man) plaatst isolatie aan de binnenkant van een schuin dak van een woning
Bouwvakker (man) plaatst isolatie aan de binnenkant van een schuin dak van een woning

Je kunt je verhuurder wijzen op artikel 243 uit boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Daarin staat dat huurders de rechter kunnen vragen de verhuurder te verplichten energiebesparende maatregelen te treffen. Dit heet het Initiatiefrecht. Het gaat dan om:

  • HR++glas of tripelglas
  • gevelisolatie
  • dakisolatie
  • isolatie van de kruipruimte
  • een cv-ketel met een rendement van minstens 80%. NB huidige cv-ketel moet dan minimaal tien jaar oud zijn.

Verder moet je bereid zijn om een huurverhoging te betalen die in redelijke verhouding staat tot de kosten van de maatregelen.

Achterstallig onderhoud

Zijn er in jouw woning energiebesparende maatregelen nodig, maar is er ook achterstallig onderhoud? Dan moet je de verhuurder eerst schriftelijk opdragen het onderhoud aan te pakken. Voor het herstel van achterstallig onderhoud mag de verhuurder geen huurverhoging rekenen. Dit geldt ook als het herstel van achterstallig onderhoud samen gaat met energiebesparende maatregelen.

Ga eerst in gesprek met de verhuurder

De Woonbond raadt aan om – voordat je gebruik maakt van het Initiatiefrecht – je verhuurder eerst te vragen met je in gesprek te gaan over energiebesparende verbeteringen. Het is altijd beter om samen tot overeenstemming te komen, dan om maatregelen via het recht af te dwingen. Kom je er samen niet uit, of reageert je verhuurder niet op je verzoek om in gesprek te gaan, dan kan je van het Initiatiefrecht gebruik maken.

Een schriftelijk voorstel doen

Wil je dat je verhuurder een of meer van bovengenoemde maatregelen treft en is het niet gelukt om er met je verhuurder in een gesprek uit te komen? Doe dan een schriftelijk verzoek aan je verhuurder om energiebesparende maatregelen te nemen. De Woonbond heeft een voorbeeldbrief met instructie voor zo’n verzoek om energiebesparende maatregelen. Daarbij verklaar je je ook bereid een huurverhoging te betalen. Als je verhuurder hier niet of negatief op reageert, kun je de rechter inschakelen.

Andere ingrepen niet af te dwingen

Andere energiebesparende ingrepen zijn helaas niet af te dwingen via het Initiatiefrecht. Je kunt je verhuurder dus niet verplichten om bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp te plaatsen, of de gaskachel of moederhaard te vervangen door een cv-ketel.  

Verzoek om energiebesparende maatregelen

Modelbrief Download