Initiatiefrecht: officieel verzoek om verduurzaming
Initiatiefrecht van de huurder
Als huurder kun je zelf het voortouw nemen voor verduurzaming van je huurwoning. Je kunt dit doen door een gesprek aan te gaan, het liefst samen met andere huurders. Maar je kunt ook gebruik maken van het Initiatiefrecht. Je doet dan een officieel verzoek bij je verhuurder voor een of meerdere energiebesparende maatregelen. Het gaat dan om:
- HR++glas of tripelglas
- gevelisolatie
- dakisolatie
- isolatie van de kruipruimte
- een cv-ketel met een rendement van minstens 80%. NB huidige cv-ketel moet dan minimaal tien jaar oud zijn.
Je moet dan bereid zijn om een huurverhoging te betalen. Deze huurverhoging moet redelijk zijn ten opzichte van de kosten die de verhuurder moet maken voor de maatregelen. De verhuurder mag zo’n officieel verzoek niet weigeren als hij geen goede redenen voor heeft. Weigert de verhuurder wel, dan kan je naar de rechter. In artikel 243 uit boek 7 van het Burgerlijk Wetboek staat dat huurders de rechter kunnen vragen de verhuurder te verplichten energiebesparende maatregelen te treffen.
Achterstallig onderhoud
Zijn er in jouw woning energiebesparende maatregelen nodig, maar is er ook achterstallig onderhoud? Dan moet je de verhuurder eerst schriftelijk opdragen het onderhoud aan te pakken. Voor het herstel van achterstallig onderhoud mag de verhuurder geen huurverhoging rekenen. Dit geldt ook als het herstel van achterstallig onderhoud samen gaat met energiebesparende maatregelen.
Ga eerst in gesprek met de verhuurder
De Woonbond raadt aan om – voordat je gebruik maakt van het Initiatiefrecht – je verhuurder eerst te vragen met je in gesprek te gaan over energiebesparende verbeteringen. Het is altijd beter om samen tot overeenstemming te komen, dan om maatregelen via het recht af te dwingen. Kom je er samen niet uit, of reageert je verhuurder niet op je verzoek om in gesprek te gaan, dan kan je van het Initiatiefrecht gebruik maken.
Een schriftelijk voorstel doen
Wil je dat je verhuurder een of meer van bovengenoemde maatregelen treft en is het niet gelukt om er met je verhuurder in een gesprek uit te komen? Doe dan een schriftelijk verzoek aan je verhuurder om energiebesparende maatregelen te nemen. De Woonbond heeft een voorbeeldbrief met instructie voor zo’n verzoek om energiebesparende maatregelen. Daarbij verklaar je je ook bereid een huurverhoging te betalen. Als je verhuurder hier niet of negatief op reageert, kun je de rechter inschakelen.
Andere ingrepen niet af te dwingen
Andere energiebesparende ingrepen zijn helaas niet af te dwingen via het Initiatiefrecht. Je kunt je verhuurder dus niet verplichten om bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp te plaatsen, of de gaskachel of moederhaard te vervangen door een cv-ketel.
Ondersteuning bij initiatiefrecht
Let op: gebruik maken van het initiatiefrecht is niet eenvoudig. Het is aan te raden hiervoor professionele ondersteuning te zoeken, bijvoorbeeld bij een huurteam in jouw gemeente. Stichting !WOON, het huurteam in Amsterdam, heeft bijvoorbeeld al veel ervaring met ondersteuning bij het initiatiefrecht. De Woonbond biedt huurders geen ondersteuning hierbij.