Ik kan mijn energierekening niet betalen. Wat moet ik doen?

Ik kan de maandelijkse energierekening niet betalen. Wat moet ik doen om te voorkomen dat het energiebedrijf mijn gas/warmte en stroom afsluit?

Lege portemonnee
Wat moet ik doen als ik de energierekening niet kan betalen?

Antwoord

Als je je maandelijkse energierekening niet betaalt, dan mag de energieleverancier je afsluiten van gas/warmte en stroom (ook in de wintermaanden). Weet je dat je je energierekening niet kunt betalen, of heb je een maand je energierekening niet kunnen betalen? Neem direct contact op met de energieleverancier. Bespreek of je:

  • het maandbedrag dat je voor energie betaalt, kunt verlagen.
  • een betalingsregeling kunt afspreken als je een rekening niet betaald hebt.

Maandbedrag verlagen

Het energiebedrijf berekent het bedrag dat je maandelijks voor energie moet betalen (termijnbedrag). Het energiebedrijf kijkt daarvoor naar je energieverbruik van het afgelopen jaar. Kun je aantonen dat je dit jaar minder energie gaat gebruiken, bijvoorbeeld omdat je veel zuiniger wilt gaan leven? Dan kun je het energiebedrijf vragen om het termijnbedrag te verlagen. 
Let op, als het maandbedrag veel lager is dan je energieverbruik, dan moet je aan het eind van het jaar veel geld bijbetalen (naheffing).

Betalingsregeling afspreken

Als je een maand je energierekening niet hebt betaald, dan stuurt de energieleverancier je eerst een herinnering. Als je de gemiste rekening dan kunt betalen, doe dat dan meteen. Kun je de gemiste rekening niet betalen, neem meteen contact op met het energiebedrijf om een betalingsregeling af te spreken. Kom je er met het energiebedrijf niet uit, vraag dan meteen schuldhulpverlening aan bij je gemeente.

Afsluiting voorkomen

Als het energiebedrijf je een betalingsherinnering stuurt, dan moet het bedrijf ook aangeven hoe je afsluiting kunt voorkomen. De energieleverancier mag je niet afsluiten als je:

  • een betalingsregeling hebt aangevraagd bij het energiebedrijf.
  • schuldhulpverlening hebt aangevraagd bij de gemeente.
  • een speciale gezondheidsverklaring van een onafhankelijk arts hebt.

Vergelijkbare regels gelden ook als je warmte afneemt van een externe warmteleverancier.

Betalingsprobleem bij eindafrekening

Als jouw energieverbruik aan het eind van het jaar hoger is dan dat jij of het energiebedrijf had ingeschat, dan moet je bij de eindafrekening bijbetalen. Dit heet een naheffing. Kun je de naheffing niet betalen, neem ook dan direct contact op met je energieleverancier voor een betalingsregeling. Kom je er met het energiebedrijf niet uit, vraag dan direct schuldhulpverlening aan bij je gemeente.

Stookkosten in de servicekosten

Heb je blokverwarming, dan betaal je je stookkosten via de servicekosten aan de verhuurder. Je verhuurder kan de servicekosten flink verhogen vanwege de gestegen energieprijzen. Houd hier rekening mee en lees de Huurdersvraag ‘Mijn verhuurder wil de servicekosten enorm verhogen. Mag dat?’. Als je de servicekosten niet betaalt, ontstaat een huurachterstand. Huurachterstand kan een reden zijn dat de verhuurder je uit je huis zet. Lees hier meer over in de Huurdersvraag ‘Wat moet ik doen als ik problemen heb om de huur te betalen?’.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum7 september 2022
armoede
energiebesparing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen