Mag mijn verhuurder de servicekosten enorm verhogen?

Omdat de energieprijzen enorm gestegen zijn, wil mijn verhuurder de maandelijkse servicekosten flink verhogen. Mag mijn verhuurder dat zomaar doen?

hand haalt geld uit portemonnee bij verwarmingsradiator

Antwoord

Je verhuurder mag niet zomaar de maandelijkse servicekosten verhogen. De verhuurder mag het maandbedrag zonder jouw toestemming verhogen als:

  • de eindafrekening van de servicekosten van het voorgaande jaar of de voorgaande periode gedaan is, én 
  • duidelijk is dat het maandbedrag te laag is. 

Wil de verhuurder op een ander moment dan na de eindafrekening de servicekosten verhogen, dan moet je daar als huurder toestemming voor geven. De verhuurder doet dan een voorstel om de maandelijkse servicekosten te verhogen. Je mag het voorstel afwijzen. 

Verwarming in de servicekosten

De energieprijzen zijn de afgelopen periode erg gestegen. Daardoor stijgt de energierekening. Betaal je voor verwarming in de servicekosten, omdat je blokverwarming hebt? Dan zullen de servicekosten gaan stijgen. Met de verhoging van de maandelijkse servicekosten voorkomt de verhuurder dat je bij de jaarlijkse afrekening van de servicekosten in één keer een groot bedrag moet bijbetalen (naheffing).

Verhuurder rekent kosten door

Een verhuurder mag geen winst maken op de servicekosten. De verhuurder rekent de gemaakte kosten voor onder andere energie door aan de huurder. De verhuurder moet wel kunnen laten zien waar de verhoging op gebaseerd is: het gemiddelde maandelijkse energieverbruik en de energieprijs die de verhuurder met de energieleverancier heeft afgesproken.

Naheffing voorkomen

Als de verhuurder weet dat de energiekosten enorm stijgen, dan is het verstandig dat de verhuurder je direct een aanbod doet om de maandelijkse servicekosten te verhogen en niet wacht tot de eindafrekening. Je mag dit aanbod weigeren, maar dat is niet verstandig: de kans is groot dat je flink moet bijbetalen bij de eindafrekening (naheffing). Verhoogt de verhuurder de maandelijkse servicekosten direct na het afrekenen van de servicekosten van het voorgaande jaar? Dan moet je de verhoging accepteren.

Huisuitzetting voorkomen

Als je de servicekosten niet betaalt, ontstaat een huurachterstand. Huurachterstand kan een reden zijn dat de verhuurder je uit je huis zet. Lees hier meer over in de Huurdersvraag ‘Wat moet ik doen als ik problemen heb om de huur te betalen?’.

Informatie uit deze vraagbaak kan verouderen of niet van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie.

Voor een actueel en persoonlijk advies kun je (lid worden en) bellen met de Huurderslijn.

publicatiedatum26 september 2022
armoede
energiebesparing
servicekosten

Verder advies nodig?

Bel de Huurderslijn
020-5517755

  • Persoonlijk & actueel advies voor leden
  • ma t/m do: 10 - 13 uur
    dinsdag ook 18.30 - 20 uur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen