Permanent wonen in een vakantiehuis

17 juli 2015

Er zijn naar schatting ruim 100.000 recreatiewoningen, vakantiehuisjes en stacaravans in Nederland. In de zomer is het er heerlijk toeven, maar steeds meer mensen zouden het liefst het hele jaar in hun vakantiehuisje wonen. Moet dat mogen? Daarover gaat de zomerstelling op deze website.

Groen wonen

Er zijn naar schatting ruim 100.000 recreatiewoningen, maar echt nauwkeurige cijfers zijn er niet, zeker niet sinds het CBS in 2013 is gestopt met het registreren van recreatiewoningen. Wel heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars onlangs een onderzoek naar recreatiewoningen gepubliceerd (De Nederlandse markt voor recreatiewoningen 2015), waaruit blijkt dat na de dip vanaf 2008 er vorig jaar weer meer dan 1.000 recreatiewoningen zijn gebouwd, waarvan de helft in Zeeland. De gemiddelde prijs van een recreatiewoning lag volgens de NVM in 2014 op € 125.000,-.

Er is een groeiende groep mensen, vaak natuurliefhebbers en vrijheidszoekers die hun stadse bestaan willen inruilen voor een eenvoudig onderkomen in of bij de natuur. Niet alleen in de zomer, maar permanent. Een tweede groep woont uit noodzaak in een vakantiehuisje of (sta)caravan omdat ze een ‘normale’ huurwoning niet (meer) kunnen of willen betalen, of bijvoorbeeld niets betaalbaars konden vinden na een echtscheiding of het verlies van een baan. Dan is er nog een derde groep die een recreatiewoning koopt als belegging, omdat ze een hoger rendement biedt dan een spaar- of een beleggersrekening bij de bank.

Net een echt huis

Daar komt nog bij dat de degelijkheid, uitstraling en luxe van recreatiewoningen door de jaren heen sterk is verbeterd. En ook de voorzieningen van gas, water, elektriciteit en internet zijn steeds vaker op vakantieparken goed geregeld. Ook dat draagt er aan bij dat steeds meer mensen zich afvragen of het is toegestaan permanent in een recreatiewoning te wonen.

Gemeentelijk beleid

Er zijn gemeenten waar permanente bewoning van een vakantiewoning is toegestaan of wordt gedoogd. En er zijn ook gemeenten waar het absoluut niet is toegestaan en streng wordt gecontroleerd. De website permanent-wonen-recreatiewoning.nl probeert zo duidelijk mogelijk weer te geven welke gemeenten welk beleid hanteren omtrent permanente bewoning van recreatiewoningen. Via een zoekmenu kunt u zoeken op provincies of gemeente.

Stelling van de zomer

Onze zomerstelling luidt: ‘Permanente bewoning van vakantiehuisjes moet kunnen’. Wat vindt u? We zijn benieuwd naar uw mening en uw eventuele toelichting.

opiniepeiling

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen