Meteen naar de content

Terugblik op 2023

De Woonbond heeft zich in 2023 op tal van onderwerpen ingezet voor huurders en woningzoekenden. Aan het eind van het jaar kijken we terug op een aantal successen.
Vuurpijlen knallen in de lucht uiteen, boven de daken van rijtjeshuizen.
  • Na ruim vijf jaar lobbyen door de Woonbond is op 1 juli de Wet Goed Verhuurderschap ingevoerd. Dit betekent dat alle verhuurders zich aan een landelijke basisnorm moeten houden. Gemeenten kunnen stevige boetes opleggen en andere maatregelen nemen wanneer verhuurders zich toch schuldig maken aan discriminatie en ander fout verhuurgedrag.
  • Minister Hugo de Jonge ondertekende in totaal 35 regionale woondeals met onder meer nieuwbouwafspraken. Bij sommige daarvan waren huurdersorganisaties en adviseurs van de Woonbond betrokken. In andere regio’s zaten huurdersvertegenwoordigers niet aan tafel.
  • Vanaf 2016 mochten verhuurders in de particuliere huurmarkt standaard een tijdelijk huurcontract gebruiken. Tijdelijke verhuur werd de norm. De Woonbond heeft zich vanaf het begin verzet tegen deze ‘draaideurcontracten’ en is blij dat met de Wet Vaste Huurcontracten dit jaar aangenomen is. Hierdoor wordt in de loop van 2024 de huurbescherming en woonzekerheid voor huurders weer hersteld.
  • Na lang aandringen is het sinds augustus eindelijk ook voor huurders mogelijk om het energielabel in te zien. Voor woningeigenaren kon dit al wel. Terwijl onder meer de hoogte van de huur en de volgorde waarin huurwoningen verduurzaamd worden ervan afhangen. Daarom is het belangrijk en een grote stap vooruit dat huurders kunnen controleren of hun energielabel klopt.

2023 samengevat in een webinar

Als je lid bent kun je voor een completer overzicht het eindejaarswebinar van 19 december terugkijken. Hierin staat Woonbonddirecteur Zeno Winkels samen met enkele medewerkers stil bij alle hoogtepunten van 2023.

Beperkt bereikbaar rondom jaarwisseling

In de week van 8 januari verschijnen er weer verse nieuwsberichten op woonbond.nl.

Vanaf 2 januari is het Woonbondkantoor weer telefonisch bereikbaar op de gebruikelijke tijden.