Meteen naar de content

Vraag je verhuurder om verduurzaming

Goed en veilig wonen Wil je dat jouw verhuurder je huurwoning verduurzaamt? Ga het gesprek aan met je verhuurder. Trek bij voorkeur op met je buren. De Woonbond legt uit hoe je dit aan kunt pakken.

Woon je met meerdere huurders in één complex, dan is het verstandig om samen met je buren bij de verhuurder te vragen om verduurzamingsmaatregelen. Een complex kan een flatgebouw of een pand zijn met meerdere appartementen, maar ook een rijtje of aantal huizen in een straat of wijk die hetzelfde bouwtype hebben.

Inventariseer wensen en klachten

Vraag andere bewoners of zij ook energiezuiniger willen wonen. Plaats een oproep, organiseer een bijeenkomst, ga persoonlijk de deuren langs of stuur een brief/e-mail met een enquête rond. Is er een bewonerscommissie actief waarvan je de leden nog niet kent? Leg contact met hen en trek samen op. Inventariseer:

  • Wat zijn de wensen en klachten? Denk aan energieverbruik, vocht en schimmel, kou of tocht, hitte in de zomer, wateroverlast.
  • Aan welke verduurzamingsmaatregelen is behoefte? Denk aan isolatie én ventilatie, de manier van verwarmen, zonnepanelen, zonwering.
  • Hebben bewoners zelf al maatregelen genomen? Zo ja, welke?
  • Wat is het energielabel van de woningen? Hebben de woningen een recent label, dan staat op het energielabel welke maatregelen aan te bevelen zijn.

Neem contact op met je verhuurder

Misschien heeft je verhuurder al plannen om de woningen te verbeteren. Op de volgende vragen moet je verhuurder antwoord kunnen geven:

  • Zijn er plannen voor de woning(en)? En zo ja, welke plannen zijn er?
  • Wanneer is het eerstvolgende moment van onderhoud?
  • Is verhuurder bereid energiebesparende maatregelen in deze woningen toe te passen?
  • Is er een overzicht van het energielabel van alle woningen in het complex?
  • Is er nader onderzoek gedaan naar mogelijkheden voor energiebesparing? Zo ja, welke maatregelen zijn verkend?

Onderzoek de beste maatregelen

Samen met de verhuurder kun je onderzoeken wat de beste maatregelen zijn voor het complex of de woning. Als er een bewonerscommissie of een bewonersgroep is, kun je de Woonbond in te schakelen. Een deskundige van de Woonbond kan in één dag een zeer goede indruk krijgen van de maatregelen die in jullie complex nodig of nuttig zijn. Ook kan de Woonbond een schatting geven van de energiebesparing die dit oplevert.

Heeft je verhuurder zelf al plannen ontwikkeld? Dan kun je dat plan laten checken door de Woonbond. Een bouwkundig specialist van de Woonbond beoordeelt de plannen van je verhuurder en houdt daarbij rekening met het belang van de huurders.

Organiseer een bewonersbijeenkomst

Je hebt nu genoeg informatie verzameld om alle bewoners in het complex te kunnen informeren over de mogelijkheden. Organiseer een bewonersbijeenkomst waarbij de verhuurder ook aanwezig is, om de volgende vragen te bespreken:

  • Komen de plannen overeen met de verwachtingen van huurders?
  • Zijn huurders bereid om huurverhoging te betalen voor verbeteringen die leiden tot energiebesparing?

Redelijke huurverhoging bij verduurzaming

Als huurders het initiatief nemen om te verduurzamen, dan mag de verhuurder een huurverhoging vragen voor de maatregelen. Deze huurverhoging moet redelijk zijn ten opzichte van de kosten die de verhuurder moet maken.

Maak afspraken met je verhuurder

Nu is het moment gekomen om concrete afspraken te maken met je verhuurder, ook over een eventuele huurstijging. In het overleg met je verhuurder kan aan de orde komen:

  • Voor welke maatregelen wordt gekozen en waarom?
  • Wat levert dit op aan energiebesparing en hoe is deze energiebesparing berekend?
  • Wat gebeurt er om na de renovatie een gezond binnenklimaat te garanderen?
  • Hoe wordt de huurverhoging berekend?
  • Wat is de planning van de werkzaamheden?
  • Hoe worden bewoners ontzorgd tijdens uitvoering van werkzaamheden?
  • Hoe wordt de bewonerscommissie ondersteund?

Handreiking Huurdersparticipatie bij renovatie

De Handreiking ‘Huurdersparticipatie bij renovatie en sloop’ helpt bij het maken van een goed plan. Deze Woonbond-publicatie is gratis beschikbaar.

Kom je er samen niet uit?

Het kan zijn dat je er met je verhuurder niet uitkomt. Het kan ook zijn dat je verhuurder helemaal geen gesprek over verduurzaming wil voeren. Als dat het geval is, kun je proberen gebruik te maken van het initiatiefrecht. Via het initiatiefrecht kun je voor een aantal energiebesparende maatregelen een officieel verzoek doen bij de verhuurder. De verhuurder mag dit verzoek niet weigeren zonder goede redenen.