Aanpak van hitte in huis

Wat is het probleem?
We krijgen steeds meer met hittegolven te maken. En woningen zijn steeds beter geïsoleerd. Geïsoleerde huizen warmen van buiten af langzamer op, maar koelen ook moeilijker af. Sommige woningen hebben zoveel zoninstraling dat het er zelfs als er geen hittegolf is te heet wordt. Een hete woning kan hittestress veroorzaken. Hittestress is ongezond. Soms overlijden mensen aan de gevolgen van hittestress.
Wat kun je zelf doen tegen hitte?
Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om hitte in huis te voorkomen of te beperken. De belangrijkste zijn:
- Weer de zon aan de buitenkant van je huis met een zonnescherm, schaduwdoek, parasol of laken.
- Houd ramen en deuren overdag dicht en sluit de gordijnen.
- Zet ramen en deuren (op een veilige manier) tegen elkaar open als het buiten koeler is dan binnen.
Een overzicht van alle tips met uitleg, vind je op de webpagina ‘Tien tips tegen hittestress’. Voorkom of beperk hitte in de toekomst door tegels rond je huis te verwijderen en je tuin, balkon of omgeving groener te maken met planten.
Wat kan je verhuurder doen?
Als je zelf alles hebt gedaan om hitte in huis te voorkomen en te beperken, maar het blijft te heet, dan kun je vragen of de verhuurder je kan helpen.
- De verhuurder kan vaste zonwering aan de buitenkant van de ramen plaatsen, zoals zonneschermen, markiezen, lamellen of luiken.
- Verder kan de verhuurder zorgen voor betere manieren om goed en veilig te luchten en ventileren in de nacht.
- Ook kan de verhuurder zorgen dat de (gemeenschappelijke) buitenruimte, eventueel in samenwerking met de gemeente, wordt ‘vergroend’.
Heeft de verhuurder plannen voor renovatie en/of verduurzaming? Betere isolatie helpt tegen hitte als er ook goede zonwering en zomernachtventilatie is. Daarnaast kunnen warmtepompen, WKO-installaties en warmtekoudenetten ook koelen in plaats van verwarmen. Bespreek deze mogelijkheden met je verhuurder.
Wat als je verhuurder niet meewerkt?
Je verhuurder is niet verplicht iets te doen aan hitte in huis, tenzij de Huurcommissie of de rechter bepaalt dat de hitte in jouw woning een gebrek is. Een verhuurder die niet meewerkt, zal je moeten overtuigen. Dat kan heel lastig zijn. Probeer samen met andere bewoners die hetzelfde probleem hebben, op te trekken.
Je kunt je verhuurder ook vragen of je maatregelen zoals buitenzonwering of een vaste airco zelf mag plaatsen. Dit heet een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV).
Zelf zonwering (of airco) plaatsen?
Je kunt overwegen om zelf buitenzonwering of een vaste airco aan te brengen. Dit heet een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV). Je moet hiervoor wel toestemming van je verhuurder krijgen. De kosten zijn voor jouw rekening. Als je je huurwoning verlaat, moet je de zonwering of airco weer verwijderen, tenzij je dat anders afspreekt met je verhuurder. Daarnaast moet je voldoen aan de Bouwregelgeving voor zonwering.