Gaat de huur omhoog na verduurzaming?

Als een verhuurder een woning verduurzaamt, dan kan het zijn dat de huur omhoog gaat. Je moet als huurder daarvoor wel instemmen met de verbeteringen en de voorgestelde huurverhoging. De totale woonlasten hoeven niet te stijgen door verduurzaming.

Richtlijnen voor huurverhoging

Er zijn richtlijnen voor een redelijke en eerlijke huurverhoging bij verduurzaming. Voor verduurzaming bij woningcorporaties gelden andere richtlijnen dan voor verduurzaming bij particuliere en commerciële verhuurders.   

Woonlasten omlaag

Door je woning te verduurzamen wordt je energierekening lager. Als de huur omhoog gaat en de energierekening omlaag, dan hoeven je totale woonlasten niet hoger te worden. De Woonbond adviseert in te stemmen met een huurverhoging als je energierekening meer omlaag gaat dan dat de huur stijgt.

Huurverhoging en huurtoeslag

Huurders die huurtoeslag krijgen, krijgen bij huurverhoging een hogere toeslag. Daardoor is de besparing op woonlasten juist bij lagere inkomens vaak groter. De hogere huurtoeslag vergoedt een groot deel van de hogere huur. Daarbij gaat je energierekening gaat omlaag.

Extra punten voor verduurzaming

Door verduurzaming van een woning wordt het energielabel van de woning bijna altijd beter. Een beter energielabel zorgt ook voor meer huurpunten. Voor een zittende huurder heeft dit meestal geen effect op de huur. 

energiebesparing
renovatie

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen