Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenAls een verhuurder een woning verduurzaamt, dan kan het zijn dat de huur omhoog gaat. Je moet als huurder daarvoor wel instemmen met de verbeteringen en de voorgestelde huurverhoging. De totale woonlasten hoeven niet te stijgen door verduurzaming.
Er zijn richtlijnen voor een redelijke en eerlijke huurverhoging bij verduurzaming. Voor verduurzaming bij woningcorporaties gelden andere richtlijnen dan voor verduurzaming bij particuliere en commerciële verhuurders.
Door je woning te verduurzamen wordt je energierekening lager. Als de huur omhoog gaat en de energierekening omlaag, dan hoeven je totale woonlasten niet hoger te worden. De Woonbond adviseert in te stemmen met een huurverhoging als je energierekening meer omlaag gaat dan dat de huur stijgt.
Huurders die huurtoeslag krijgen, krijgen bij huurverhoging een hogere toeslag. Daardoor is de besparing op woonlasten juist bij lagere inkomens vaak groter. De hogere huurtoeslag vergoedt een groot deel van de hogere huur. Daarbij gaat je energierekening gaat omlaag.
Door verduurzaming van een woning wordt het energielabel van de woning bijna altijd beter. Een beter energielabel zorgt ook voor meer huurpunten. Voor een zittende huurder heeft dit meestal geen effect op de huur.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel