Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenWaar en hoe kunnen huurders die gedupeerd zijn door de gluurverhoging schadevergoeding krijgen? Dat moet duidelijk worden door het hoger beroep in de rechtszaak van een huurder versus de Belastingdienst.
In april 2018 bepaalde de bestuursrechter in Den Haag dat de Belastingdienst schadevergoeding moet betalen aan een huurder die te veel huurverhoging kreeg omdat de Belastingdienst de inkomensgegevens van deze huurder aan de verhuurder had verstrekt. Tegen die uitspraak ging Belastingdienst in beroep bij de hoogste bestuursrechter van Nederland, de Raad van State. Vervolgens ging ook de huurder in hoger beroep.
Het hoger beroep in deze rechtszaak heeft een link met twee andere rechtszaken die nog niet zijn afgerond:
Alles bij elkaar gaat het om een complex geheel aan rechtszaken. De rechters worstelen daarbij zelf met de vraag waar de verzoeken om schadevergoeding nu eigenlijk thuishoren. Bij de civiele rechter of bij de bestuursrechter. In de aanloop naar deze rechtszaak is verschillende keren van bestuursrecht naar civiel recht verwezen, en vice versa. Maar uiteindelijk zal een rechter de knoop moeten doorhakken over waar de gedupeerde huurders terecht kunnen om hun recht te halen.
Vanwege de complexiteit van deze rechtszaak, is het wenselijk dat de zogenaamde ‘grote kamer’ uitspraak gaat doen. In die ‘grote kamer’ zitten bestuursrechters van de Raad van State én civiele rechters van de Hoge Raad. Afstemming tussen beide rechtscolleges kost wel extra tijd. Vandaar dat onze advocaten inschatten dat er niet eerder dan begin 2020 een uitspraak is.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel